TRANSFORMATIONS

Home Transformation, Livingston, NJ

DESCRIPTION

The commission began as the renovation of an existing 2,300 square foot, 1950’s Ranch style residence; it turned out to be, except for a section of basement, a new 4,600 square foot structure. The Clients wanted a very livable home with all the “right” rooms – ample but cozy; elegant but unpretentious; private areas for every member of the family, and inviting rooms in which to share time; no wasted spaces; lots of closets; a place for everything; and an attractive but low key curb presence.

The successful outcome is the result of a close and dynamic collaboration between the Clients and Architects: in the Clients’ own words “their dream home,” the place where they love to come at the end of a hard day’s work or of one of countless business trips.

Bathroom Transformation, Livingston, NJ

DESCRIPTION

The project involved renovating two second floor Bathrooms, and finishing the basement in a 1960’s Colonial style home. Outfitting the basement with a Play Area, Exercise Room, new Bathroom and storage Closets was straightforward; however, the layout of the second floor presented a real challenge.

In order to create the two new Bathrooms we captured the space over a one storey addition behind the Master Bedroom, and reconfigured the area of the two existing baths plus some closets. The resulting Master Bathroom is elegant, spacious and filled with natural light, and the Hall Bath is playful and comfortable for the brother and sister who share it.

Kitchen Transformation, Chatham, NJ

DESCRIPTION

The project involved renovating the Kitchen, the only room untouched by a prior remodel of the home. The Clients asked us to impart the space with an elegant, traditional flare, and to fill it with natural light. They also asked us to make it warm and welcoming, and light but rich in color.

To achieve the Clients’ goals we designed cabinets with simple but elegant detailing in a combination of off-white glazing and natural dark stain; a coffer ceiling with leaded glass panels over the island which allow the kitchen to be bathed in natural light from skylights above; and a rich fusion of natural slate flooring and granite and wood counter tops. To break the formality of the strict “kitchen” formula, we also introduced a free-standing, custom-made bar cabinet to separate the Kitchen and Sitting Room, and a hutch cabinet which opens up into a desk.

Split Level Transformation, Short Hills, NJ

DESCRIPTION

The project involved partially reconstructing and expanding a 1960’s Short Hills, NJ Split Level home that fell victim to hurricane Sandy. Whereas the bedroom and lower levels were spared, the entire main level of the home was crushed by a fallen tree. We restructured and rebuilt the main floor and added a new level above.

The new main level features a two storey Entry Foyer; Powder Room; ample Eat-In Kitchen; Butler’s Pantry; and large Living and Dining Rooms that enjoy the view of the wooded backyard. The new upper level includes a Master Suite with Sitting Room, His and Hers Walk-in Closets, and a large Master Bath.

Even though the original bedroom wing had survived the storm, we seized the opportunity to reconfigure some of the space on this level in order to relocate the Laundry Room up from the basement, thrilling the Clients with the new found convenience. We also gave the home a much-needed face lift with a new Portico, windows, roofing, shingle siding and trim.

Ski House Transformation, Stowe, VT

DESCRIPTION

Three principal concerns drove the programming and design of this project: To create comfortable and sufficient living quarters for the two families that own the home together; to transform the aesthetic of the dated structure; and to create an energy-efficient and low-maintenance second home for the Clients. Among the changes made to achieve the Clients’ goals were:

The addition of an Entrance Vestibule with cubbies and plenty of space for coats and shoes, a Ski and Board Locker Room, and an extra Bedroom Suite; an expanded Great Room / Kitchen; and enlarged bathrooms.

New rooflines, traditional double-hung windows, and barn-red lap siding with board-and-batten detailing, were incorporated to bring about the exterior metamorphosis of the disheveled house into a bright and happy vernacular Vermont home.

Energy-efficient windows, a high-efficiency heat-circulating fireplace, energy-saving plumbing fixtures and appliances, and a double standing-seam metal roof were used to significantly increase the energy-efficiency of the home.

Finally, eaves were extended to protect siding and windows, and exterior and interior finishes were carefully selected to make this second home a low maintenance proposition for its owners.

Kitchen Transformation, Chatham Township NJ

DESCRIPTION

Three years after completing the first phase of our Clients’ home renovation we were summoned again to redesign their Kitchen. The charge was to create a sleek, “Metro” Kitchen and a dynamic flow between it and the adjacent Sitting Room. The Client, who works from home for a Fortune 500 Corporation, also requested a work space.

Transforming the “Eighties, “White-washed-Southwest-Country” styled Kitchen required a complete stripping to the studs, reconfiguring the position of appliances and cabinetry, eliminating a wall and peninsula that separated the Kitchen from the Sitting Room, and a complete make-over of the brick-oven-like fireplace.

The process yielded a stunning and efficient working Kitchen which features a coffee station, wine bar, full height pantries, a seamless flow to the Sitting Room and, to our Clients’ delight, a little office space neatly tucked behind a pocketing French door.

Bathroom Transformation, West Orange, NJ

DESCRIPTION

The Client commissioned us to renovate a first floor bathroom, the last room to be remodeled in her townhome. Her main objectives were having additional storage, improved thermal comfort, and better lighting; she also wanted to get rid of the oversized tub.

To accomplish her goals we located the new vanity to the area occupied by the old tub to create a dressing space with custom-made built-in armoires, upgraded insulation on exterior walls and ceiling, incorporated an in-floor radiant heat system, and included various sources of lighting including a back-lit skylight well. Taking clues form the Client’s art collection we designed niches to display artifacts, and the Bathroom resulted in a crisp, modern, “Art-Full” space.

Kitchen Transformation, West Orange, NJ

DESCRIPTION

This Kitchen renovation was part of a total townhouse remodel, our second collaboration with the Client who was downsizing from a 4,000 square foot house, to her new “empty nester” home. We reconfigured the existing space, replaced the appliances and designed custom-made cabinetry with lots of storage.

Kitchen Transformation, Short Hills, NJ

DESCRIPTION

The Clients asked us to help them renovate the Kitchen, and create a Mud Room and small informal Powder Room in their home.

The Kitchen had been redone by prior Homeowners without regard for the style and detailing of the 1920’s Architecture. The layout was inefficient and awkward, and the ceiling had been lowered intersecting the top of the window casings.

We reconfigured existing angled walls and some closets to obtain unobstructed, straightforward spaces in which to layout the Kitchen elements that our Clients wanted, and raised the ceiling to match the original height. Simplicity, symmetry and sensitivity to the existing Architecture of the home were our guiding principles in the design of this graceful, elegant Kitchen and Mud Room.

Bathroom Transformation, Creskill, NJ

DESCRIPTION

The project involved renovating two bathrooms in a stately home in Cresskill, New Jersey. Our goal was to transform the existing overdone, crowded-looking bathrooms into timeless, simple spaces with clean lines.

The Master Bathroom is finished in Ming Green and Thassos marbles, with a feature wall of green and white glass “fiddlesticks” behind the floating white vanity; the teenage daughter’s Bath is in white porcelain ceramic with black accents and white glass “fiddlesticks” framing the recessed medicine cabinet. Sandblasted and clear frameless glass panels form the enclosures for the showers and commodes, free-standing air tubs with floor-mounted tub fillers emphasize the open, simple feeling of the spaces, and chandeliers add a touch of elegance to both rooms.

Home Transformation, Millburn, NJ

DESCRIPTION

The project entailed various alterations and the addition of 700 square feet to an existing Dutch Colonial style residence in Millburn, NJ.

The goals of the project were twofold: To create a larger, more functional Kitchen, and to add a Powder Room, Family Room and patio on the first floor, and a Master Suite above. Our second goal was to be sensitive to the existing aesthetic and scale of the 1925 Dutch Colonial home.

Our insightful approach to the design received positive reviews from the Zoning Board of Appeals, helped us to secure two required variances, and resulted in an aesthetically successful solution to the clients’ needs.