STOWE, VERMONT
  • Share this portfolio
  • Previous Portfolio
  • Next Portfolio
  • Portfolio Detail
  • Change Portfolio Zoom
  • Portfolio List
  • Close Video

STOWE, VERMONT

15 June, 2015

NAME: Ski House
PROJECT TYPE: Alterations and Additions
LOCATION: Stowe, Vermont
SIZE: 2,150 SF Existing / 535 SF New
SERVICES: Programming, Architecture and Construction Management

DESCRIPTION

The project involved renovating and expanding a 1970’s contemporary style post-and-beam kit house. Three principal concerns drove the programming and design of the Project: To create comfortable and sufficient living quarters for the two families that own the dwelling together; to transform the aesthetic of the dated structure; and to create an energy-efficient and low-maintenance second home for the Clients.

To achieve the first goal the Architects added a new Entrance Vestibule with ample hanging space for coats, room for boots and shoes, and cubbies for accessories; a Ski and Board Locker Room; and an additional Bedroom and Bathroom; they also expanded the Great Room / Kitchen and the existing Bathrooms.

Introducing new rooflines, traditional double-hung windows, and barn-red lap siding with board-and-batten detailing, allowed the Architects to bring about the metamorphosis of the disheveled little house into a bright and handsome vernacular Vermont home.

With energy-efficient windows, a high-efficiency heat-circulating fireplace, energy-saving plumbing fixtures and appliances, high performance SFI insulation and a double “Galvalume” standing-seam metal roof with a high solar reflectance index, the Architects achieved a significant increase in the energy-efficiency of the home. Finally, to reduce life–cycle costs and make this second home a low maintenance proposition for the Clients, the Architects extended the roof eaves to protect siding and windows, and carefully selected exterior and interior materials.